image

Yurt Dışına da Kayısı Fidanı İhraç Ediliyor

 

Kasım ayında başlayan fidan dikim mevsimi 30 Nisan’da son bulacak. Bu süre sona ermeden ise Malatyalı çiftçiler fidanlarını alarak ekimlerini yapıyorlar. En çok kayısı fidanı satıldığını ifade eden Malatya Fidancılar Kooperatif Başkanı Abuzer Yumrutepe, kayısı fidanlarının 15 liraya satıldığını vurgulayarak aynı zamanda da yurt dışına kayısı fidanı ihraç ettiklerini ve kabaaşı cinsi kayısının yurt dışında daha fazla rağbet gördüğünü ifade etti

 

Kasım ayında başlayan ve Nisan ayının sonunda sona erecek olan fidan ekim mevsimi ile ilgili Malatya Fidancılar Kooperatif Başkanı Abuzer Yumrutepe ile konuştuk. En çok kayısı fidanının talep gördüğünü ifade eden Yumrutepe şunları dile getirdi: “ İlkbahar dönemi fidan dikimleri Malatya’da 11 ayın 1’inde başladı 30 Nisan’a kadar devam edecek. Şu an Malatya’da en çok kayısı fidanına talep var. Meyve fidanına çok fazla talep yoktur. Meyve fidanlarını şu anda 10 liraya satıyoruz.  Sektörümüz gitgide erimeye gidiyor bize sahip çıkan yok.  Fidancı arkadaşlarımıza devlet tarafından faizsiz kredi verseler arkadaşlarımız biraz daha canlılığını işleri biraz daha iyi olur. Elma, kiraz, şeftali, Armut, ayva, armut vişne, böğürtlen, çam türleri, ceviz türlerini satıyoruz. Bunları Nisa’nın sonuna kadar satıyoruz Nisa’nın sonunda da bir ayda tüplü mallar yani poşetlediğimiz fidanları satıyoruz.  Bu fidanların hepsini Biz kendimiz üretiyoruz. Malatya’nın toprakları Karantina altındadır. Sert çekirdek Malatya’da yasaktır.  Malatya Tüm Türkiye’ye tüm dünyaya fidanını satabilir ama İl dışından ülke dışından Malatya fidan satışı yapılmaz.  Çünkü çekirdekler hastalık taşıdıkları için şarka virüsü yaşadıkları için Malatya Karantina altındadır.  Bu yüzden Fidancı olarak ben kendi fidanımı Kendim üretiyorum aşılarını biz yapıyoruz, sökümlerini de biz yapıyoruz.   Sattığımız meyvelerin fidanları ise;  ceviz 15 lira, dut 15 lira,  Kiraz 10 lira,  kayısı 15 lira, elma 10 lira, armut 10 lira, vişne 10 lira, ayva 10 lira, kestane 15 lira, Ihlamur 20 lira, böğürtlen 15 lira,  hurma 15 lira, kivi 15 lira…”

 

“YURT DIŞINA KABAAŞI İHRAÇ EDİYORUZ”

 

 

Yurt dışında kabaaşı cinsinin daha fazla tercih edildiğini söyleyen Yumrutepe: “Kayısı fidanı şu anda yurt dışına gönderiyoruz. Göndermeye de devam edeceğiz.  Talepler de günden güne çoğalıyor.  Rusya’ya, Türk cumhuriyetlerine, Azerbaycan’a gönderiyoruz. Bu yıl 51 bin tane yurtdışına Azerbaycan’a kaba aşı fidanı gönderdim.  Yurt dışında kabaaşı fidanı daha fazla rağbet görüyor. Kaaaşı cinsi cinsin kayısılar daha iri olduğu için ve o ülkeler kayısı patik yapmayıp yaş tükettikleri için kaba aşıyı tercih ediyorlar.” şeklinde konuştu.

 

 

 

FİDANDA DA KORSAN SATICILAR VAR

 

Yumrutepe: “Bazı Çiftçiler fidanları kendi kapılarını önündeki 1-2 dönüm alana ekiyorlar. Tarım İl Müdürlüğümüz bununla ilgilenmiyor. Biz buna korsan fidancılık diyoruz. Biz etiket alıyoruz ruhsat, alıyoruz, etiketlerini veriyoruz vergilerimizi ödüyoruz, alt birliğimiz var Ankara’da, yüzdesini oraya ödüyoruz aidatları oraya ödüyoruz, sertifikalara para ödüyoruz. Ama o korsan fidancılar evinin önünde 1 dönümlük bir yerde 2000 tane fidanını yetiştiriyor.  Fidan’ın maliyeti bana 6 lira O adam 6 liradan mal satıyor. Bu korsandır yasaktır.  Devletin kontrolünün dışında olan bir durumdur.  Bir Kooperatif başkanı olarak ben ne olmanın fidanını pazara sokarım, ne de bırakırım.” ifadelerini kullandı.

 

http://www.malatyasonsoz.com.tr/yurt-disina-da-kayisi-fidani-ihrac-ediliyor-h165048.html